اکتشافات ژئوشیمیایی (Geochemical prospecting)

اکتشافات ژئوشیمیایی (Geochemical prospecting) یکی از روشهای مدرن اکتشاف معادن است که با پیشرفت تجهیزات آزمایشگاهی و آنالیزی در دهه های اخیر شکل گرفته است و هم اکنون به عنوان بازویی قدرتمند در تمامی مراحل عمر معدن خصوصا در مرحله پیجویی مورد استفاده قرار میگیرد. در این روش با استفاده از مفاهیم علم ژئوشیمی و از طریق نمونه برداری از سنگ ها، خاک ها، رسوبات رودخانه ، آب های زیرزمینی و سطحی، گازها و پوشش گیاهی به مطالعه غنی‌شدگی یا فقیر شدگی عناصر ردیاب با هدف یافتن ذخیره معدنی جدید میپردازند. روش های اکتشاف ژئوشیمیایی را بسته به نوع نمونه، مراحل نمونه برداری، نوع کانه زایی، ابزار و آنالیز مورد استفاده و در نهایت زمان و هزینه، می توان به انواع مختلف طبقه بندی کرد: پدوژئوشیمی (Pedogeochemistry یا نمونه برداری از خاک)، لیتوژئوشیمی (Lithogeochemistry یا نمونه برداری سنگ)، ژئوشیمی آبراهه (نمونه برداری از رسوبات رودخانه ای)، هیدروژئوشیمیایی (Hydrogeochemical sampling یا نمونه برداری از آب)، ژئوشیمی ایزوتوپی، نمونه برداری ژئوشیمیایی از رسوبات یخچالی، ژئوبوتانی (نمونه برداری از پوشش گیاهی)، نمونه گیری از گاز.

دیجی کانی یک پیمانکار را بری انجام این خدمت از بین انبوه پیمانکاران گزینش نموده است:

در اکتشافات ژئوشیمیایی درک مفهوم هاله ها یا الگوهای ژئوشیمیایی و تشخیص هاله های اولیه و ثانویه عناصر در شناخت روش اکتشاف ژئوشیمیایی و درک داده های حاصله بسیار مهم است. این هاله ها حاصل توزیع یا بازتوزیع عناصر دراثر پدیده های مرتبط با کانه زایی ایجاد شده اند. شکل و اندازه هاله ها به دلیل تحرک متفاوت عناصر در سیالات و معابر سیال بسیار متغییر است. هاله را می توان در نمونه های گرفته شده از خاک، سنگ ها، رسوبات، پوشش گیاهی، آب های زیرزمینی و مواد فرار حتی تا فاصله ده ها کیلومتری از مرکز هاله تشخیص داد. هاله اولیه عناصر به الگوی پراکندگی عناصر حاصل از فرآیندهایی مانند تبلور ماگماها و تشکیل سنگها و فعالیت هیدروترمالی گفته میشود. این فرآیندها می‌توانند منجر به غنی‌سازی یا فقیر شدن عناصر و ایجاد ناهنجاری‌های ژئوشیمیایی اولیه شوند. هاله ثانویه عناصر بر روی زمین یا در نزدیکی سطح زمین رخ میدهد و حاصل فرایندهایی چون هوازدگی، جابجایی، رسوب گذاری و فعالیت بیولوژیکی میباشد. هاله پراکندگی ژئوشیمیایی ثانویه شامل بقایای پراکنده کانی سازی است که در اثر فرآیندهای سطحی هوازدگی شیمیایی و فیزیکی و توزیع مجدد الگوهای اولیه ایجاد می شود.

 هدف از انجام عملیات ژئوشیمیایی اکتشافی، تشخیص آنومالی یا ناهنجاری های ژئوشیمیایی و  همچنین انطباق آن با هاله ها یا الگوهای ژئوشیمیایی معرف یک تیپ کانه زایی جهت پیش بینی موقعیت مواد معدنی در یک محدوده اکتشافی است. ناهنجاری های ژئوشیمیایی در واقع افزایش یا کاهش غیرعادی یک یا چند عنصر در یک منطقه هستند. برای تعیین ناهنجاری یک عنصر ابتدا باید غلظت پس‌زمینه و  غلظت آستانه آن عنصر تعیین شوند. غلظت پس زمینه برای هر عنصر معرف غلظتی از عنصر است که به طور معمول در تمامی سنگهای محدوده مورد مطالعه با اندکی تغییر دیده میشود. غلظت آستانه به عنوان حد بالا یا حد پایین احتمالی غلظت پس زمینه یک عنصر میباشد.غلظت هر نمونه ای که از این آستانه فراتر رود غیرعادی یا ناهنجار در نظر گرفته می شود و به یک جمعیت جداگانه تعلق دارد.

برای انجام یک عملیات ژئوشیمیایی لازم نیست ناهنجاری تمامی عناصر را مورد توجه قرار دهیم. عناصر در شرایط برابر رفتارهای متفاوتی از خود بروز میدهند. برای مثال تحرک پذیری یک عنصر به عنوان یک عامل مهم در رفتار عنصر در هنگام توزیع تا حدود زیادی به پتانسیل یونی آن عنصر بستگی دارد. پتانسیل یونی نسبت یونی بار به شعاع یونی عنصر است که در کنار pH و Eh به ما این امکان را می‌دهد که تحرک عناصر را در طول پراکندگی ژئوشیمیایی درک کنیم. یون‌های با پتانسیل یونی کمتر از 3 می‌توانند در آب محلول باشند، به عنوان مثال: کاتیون‌های قلیایی (Li+, Na+, K+) ، کاتیون‌های قلیایی خاکی(Ca2+, Mg2+)،  کاتیون‌های فلزات واسطه (Fe2+, Cu2+, Cd2+, Zn2+, Pb2+)، یون‌های با پتانسیل یونی بین 3 تا 12 تحت شرایط pH خاص نامحلول خواهند بود، مثال‌ها Fe3+, Al3+, Si4+, Zr4+, Pb4+, REE3+, Th4+, Nb5+ . یون‌های با پتانسیل یونی بیشتر از 12 کاتیون‌ها یا آنیون‌های محلول را تشکیل می‌دهند، مثال‌ها فسفات(P5+)، سولفات(As5+, S6+)، سایر (Se6+, U6+ , As5+, Mo6+). به همین جهت در هر تیپ کانه زایی یکسری از عناصر ایجاد هاله های ژئوشیمیایی میکنند که همین عناصر در مطالعات ژئوشیمیایی در آن تیپ کانه زایی مورد توجه قرار میگیرد. به این عناصر در اصطلاح عناصر ردیاب یا شاخص می گویند. در جدول زیر به برخی از عناصر ردیاب مورد استفاده عملیات ژئوشیمیایی در اکتشاف تیپ های کانه زایی اصلی اشاره گردیده است.

تیپ های کانه زایی

عناصر اصلی کانه زایی

عناصر ردیاب

کرومیت لایه ای

Cr

کروم، PGE، منیزیم

گروه پلاتین در الترامافیک ها

PGE (Pt، Pd، Ru، Re، Os)

مس، نیکل، کروم، تیتانیم، منیزیم

عناصر کمیاب در کربناتیت ها

REE، Nb،

Th, U, Ti, Zn, Nb, Y, Ce, Mo, Cu,
V, P, Mn, S, La, Pb, Zr, Ba

مس پورفیری

Cu، Mo، Au

Cu، Mo، Au، Ag، W، B، Sr، S

مسیو سولفیدها

مس، روی، سرب

مس، روی، کبالت، نقره، نیکل، کروم

طلای اپی ترمال

طلا، نقره، مس

Au، As، Sb، Hg، Ag، Pb، Zn

سرب و روی سدکس

روی، سرب

مس، سرب، روی

اورانیوم ماسه سنگی

U

U، V، Mo، Se

فسفات ها

P، REE (محصول جانبی)

P، N، F، C، U

نیکل لاتریتی

Ni، Sc یا Co (محصول جانبی)

Ni, Co, Cr

 

 

عملیات پدوژئوشیمیایی بوسیله نمونه برداری از خاک در سرزمین هایی که شدت فرسایش شیمیایی از فرسایش فیزیکی بیشتر است و نتیجتا خاک پوشش اصلی منطقه را تشکیل میدهد، معمول است. خاک محصول ناپایدار و برجای هوازدگی سنگهای بستر است. ترکیب شیمیایی خاکها نمایانگر غلظت عناصر در سنگها قبل از فرسایش آنها است. در صورت وجود یک ذخیره فرسایش یافته در زیر خاک مسلماً ناهنجاری متناسب با آن در عملیات پدوژئوشیمیایی منعکس خواهد گردید.  

عملیات لیتوژئوشیمی بوسیله نمونه برداری از سنگها ابزاری برای شناسایی ایالتهای ژئوشیمیایی و سنگ های مناسب میزبانی کانه زایی است. بیشتر ذخایر معدنی اپی ژنتیک و سین ژنتیک هاله هایی اولیه در اطراف کانی‌سازی را نشان می‌دهند که دلیل آن وجود مقادیر بالای غیرعادی عناصر کمیاب است. در این روش معمولا 1-3 کیلوگرم از سنگها را در هر بخش بوسیل چکش جدا میکنند. نمونه برداری طبق یک شبکه یکنواخت در سراسر یک محدوده انجام می شود که ممکن است اطراف یک رخنمون سنگی یا کانه زایی، دیواره یک ترانشه یا  مغزه های حاصل از حفاری باشد.

عملیات هیدروژئوشیمیایی با نمونه برداری از آب های زیرزمینی و آب های سطحی که خواص شیمیایی و فیزیکی بسیار متفاوتی دارند صورت میگیرد. نمونه آب زیرزمینی از چشمه ها و چاه ها بدست میآید و پتانسیل بهتری در اکتشافات ژئوشیمیایی دارد به خصوص اگر اسیدی باشد ( به دلیل حل و انتقال عناصر فلزی مانند مس، سرب، روی، مو، قلع، نیکل و کبالت بیشتر از آب‌های سطحی). آب های سطحی در رودخانه ها و اقیانوس ها قدرت انحلال کمتری دارند و حاوی رسوبات ریزدانه بسیاری از فلزات هستند. نمونه های آب رودخانه و نمونه های رسوب به طور همزمان برای تجزیه و تحلیل جمع آوری می شوند. نمونه های آب به راحتی بدست می آیند به این نحو که حدود یک لیتر آب جمع آوری و در ظرف مخصوص نگهداری می شود. حلالیت فلز با افزایش pH 4-7  کاهش می یابد. بنابراین در زمان نمونه‌برداری، pH و سایر پارامترهای فیزیکوشیمیایی (Eh، دما، شوری، کل مواد جامد محلول و غیره) ثبت می‌شود و مواد جامد معلق قبل از تجزیه و تحلیل فیلتر می شوند.

error: در صورت نیاز به متون یا عکسها با ما تماس بگیرید.
دو ستونه
عمودی
افقی
ژئوشیمی ناحیه ای
نام جمع کل
"{{getWooProductName}}" has been added to your cart
Your service request has been completed!
We have sent your request information to your email.
Issued on: {{ $store.getters.getIssuedOn }}
روش پرداخت: {{ $store.getters.getPaymentType }}
{{ item.title }}: {{ item.value }}