لاگینگ (Logging)

هرچند از عملیات حفاری به عنوان مهمترین بخش در اثبات ذخیره معدنی یاد میشود، ولی بدون درج درست و دقیق اطلاعات نمونه های بدست آمده از حفاری، نتایج حاصله علاوه بر نادرست بودن از اعتبار کافی برای استفاده در گزارشهای فنی – اقتصادی برخوردار نخواهند بود. لاگینگ در حفاری شامل توصیف کلیه اطلاعات مهم نمونه های بدست آمده از یک گمانه حفاری بر روی برگه هایی با نام لاگشیت میباشد. مهمترین پارامترهای ثبت شده در طی فرایند لاگینگ شامل : لیتولوژی، رنگ، دگرسانی ها و کانه زایی ها و شدت آنها، بافت سنگ و کانه ها، ساختارها، اطلاعات نمونه های برداشت شده و تصویر یا شکل شماتیک میباشد. از آنجا که لاگینگ با حداقل ابزارها و با تکیه بر مهارتهای لاگر صورت میگیرد انجام یک لاگ حرفه ای مستلزم توانایی علمی و تجربی لاگر است. یک لاگر خوب علاوه بر جلوگیری از دست رفتن داده های مهم و حیاتی، از انجام آنالیزهای غیرضروری جلوگیری میکند.

دیجی کانی یک پیمانکار را بری انجام این خدمت از بین انبوه پیمانکاران گزینش نموده است:

  لیتولوژی در لغت به معنای سنگ شناسی است و شاخه ای از علم زمین شناسی است که به توصف ویژگی ها و نامگذاری و طبقه بندی سنگهای رسوبی، دگرگونی و آذرین میپردازد. تفاوت لیتولوژی با پترولوژی (سنگ شناسی)  در این است که در لیتولوژی توصیف ویژگیهای ظاهری و خصوصیات فیزیکی سنگها با هدف طبقه بندی و نامگذاری سنگ ها صورت میگیرد ولی در پترولوژی طبقه بندی سنگها بر اساس ترکیب شیمیایی و ویزگی ها آنها در مقیاس میکرو و با هدف شناخت فرایند و محیط تشکیل آنها انجام میشود.

طبقه بندی سنگ های رسوبی بر اساس نوع هوازدگی تامین کننده اجزای تشکیل دهنده سنگ انجام شده است. اگر  تشکیل سنگ عمدتاً از قطعات سنگ (کلاست) که به طور مکانیکی هوازده شده‌اند ساخته شده باشد، سنگ‌ها به عنوان سنگ‌های رسوبی آواری یا تخریبی شناخته می‌شوند (مانند: شیل، ماسه سنگ، برش، کنگلومرا). در سنگهایی که عمدتاً محصول هوازدگی شیمیایی باشند، طبقه بندی بر اساس ترکیب اجزای سنگ و فرآیندهای دخیل در رسوب مواد از محلول انجام شده است. سنگهای رسوبی شیمیایی از رسوب معدنی مواد معدنی از یک سیال تشکیل می شود و بر اساس کانی های موجود نامگذاری میشوند (مانند آهک که از کربنات تشکیل شده یا دولوستون که از دولومیت ساخته شده است). اگر ارگانیسم ها رسوب عناصر از آب را تسهیل کنند، از اصطلاح سنگ های رسوبی بیوشیمیایی استفاده میکنیم (مانند فسفریت) .

سنگ های آذرین از انجماد مواد مذاب در زیر یا روی سطح زمین تشکیل می شوند. سنگ های آذرین نفوذی یا  که در زیر سطح زمین و طی سرد شدن تدریجی متبلور می شوند عبارتند از: دیاباز ، دیوریت ، گابرو ، گرانیت ، پگماتیت و پریدوتیت  و حدواسط های آنها. سنگ های آذرین بیرونی یا  روی سطح فوران می کنند و به سرعت سرد شده و کریستال های کوچکی یا شیشه بی شکل را تشکیل می دهند. این سنگها عبارتند از: آندزیت ، بازالت ، داسیت ، ابسیدین ، پوکه ، ریولیت ، اسکوریا و توف.

Peridotite
پریدوتیت سنگ آذرین نفوذی با دانه درشت است که تقریباً به طور کامل از الیوین تشکیل شده است . ممکن است حاوی مقادیر کمی آمفیبول، فلدسپات، کوارتز یا پیروکسن باشد.
Gabbro
گابرو سنگ آذرین با دانه درشت، تیره رنگ و نفوذی است که حاوی فلدسپات، پیروکسن و گاهی الیوین است .
دیاباز سنگ آذرین نفوذی است که بیشتر از کانی های فلدسپات پلاژیوکلاز و پیروکسن تشکیل شده است . دانه های دیاباز بزرگتر از دانه های بازالت اما کوچکتر از دانه های گابرو هستند .
بازالت سنگ آذرین ریزدانه و تیره رنگ است که عمدتا از پلاژیوکلاز و پیروکسن تشکیل شده است.
Diorite
دیوریت سنگ آذرین با دانه درشت و نفوذی است که حاوی مخلوطی از فلدسپات ، پیروکسن، هورنبلند و گاهی اوقات کوارتز است .
Granite
گرانیت سنگ آذرین نفوذی با دانه درشت، روشن رنگ است که عمدتاً حاوی کانی‌های کوارتز ، فلدسپات و میکا است.
Pegmatite
پگماتیت سنگ آذرین نفوذی با رنگ روشن و بسیار درشت دانه است. در طی مراحل نهایی تبلور محفظه ماگما در نزدیکی حاشیه یک اتاقک ماگما تشکیل می شود . اغلب حاوی مواد معدنی کمیاب است که در سایر قسمت های اتاق ماگما یافت نمی شود.
Dacite
سنگ آذرین ریزدانه و بیرونی است که معمولاً به رنگ روشن است. دارای ترکیبی است که حد واسط بین ریولیت و آندزیت است .
Rhyolite
ریولت سنگ آذرین با رنگ روشن، ریزدانه و اکستروژن است که معمولاً حاوی کانی‌های کوارتز و فلدسپات است.
پوکه معدنی سنگی آذرین با رنگ روشن است که از طریق انجماد بسیار سریع مذاب شکل می گیرد. بافت وزیکولی نتیجه گاز محبوس شده در مذاب در زمان انجماد است.
Tuff
سنگی که از موادی تشکیل شده است که از یک آتشفشان به بیرون پرتاب شده، به زمین سقوط کرده و سپس به سنگ تبدیل شده است. معمولاً عمدتاً از خاکستر آتشفشانی تشکیل شده است و گاهی اوقات حاوی ذرات بزرگتر مانند خاکستر است.
ابسیدین حاوی مقادیر کمی آمفیبول، فلدسپات، کوارتز یا پیروکسن باشد.

   سنگ دگرگونی یا  Metamorphic rock سنگ‌هایی هستند که از تغییر شکل و ترکیب سنگ‌های قبلی به علت تغییر شرایط فیزیکی (فشار و دما) یا شیمیایی و در حالت جامد به‌وجود می‌آیند. این تغییرات ممکن است بر روی سنگ‌های رسوبی یا آذرین یا حتی در سنگ‌های دگرگونی حادث شود. دو نوع اصلی سنگ های دگرگونی وجود دارد. سنگ های دگرگونی جهت دار که حاصل دگرگونی ناحیه ای هستند و ظاهری لایه ای یا نواری دارند که در اثر قرار گرفتن در معرض گرما و فشار هدایت شده ایجاد می شوند. نمونه هایی از سنگ های برگ دار عبارتند از: گنیس ، فیلیت ، شیست و تخته سنگ. سنگهای دگرگونی بدون برگ ظاهری لایه ای یا نواری ندارند. نمونه هایی از سنگ های بدون برگ عبارتند از: هورنفلس ، مرمر ، نواکولیت ، کوارتزیت و اسکارن

Slate
اسلیت یک سنگ دگرگونی جهت دار است که از دگرگونی شیل تشکیل می شود .
Phyllite
فیلیت یک سنگ دگرگونی بدارای برگوارگی است که عمدتاً از میکای بسیار ریزدانه تشکیل شده است. سطح فیلیت معمولاً براق و گاهی چروکیده است. در درجه متوسط دگرگونی ناحیه ای یعنی بین اسلیت و شیست را تحمل کرده است.
Schist
شیست سنگی دگرگونی با برگوارگی شدید که اغلب حاوی مقادیر قابل توجهی میکا است که به سنگ اجازه می دهد تا به قطعات نازک تقسیم شود. سنگی با درجه دگرگونی ناحیه ای متوسط بین فیلیت و گنیس است .
Gneiss
گنیس سنگ دگرگونی جهت دار است که ظاهری نواری دارد و از دانه های معدنی دانه ای تشکیل شده است. معمولاً حاوی مواد معدنی کوارتز یا فلدسپات فراوان است .
Hornfels
هورنفلس یک سنگ دگرگونی بدون جهت یافتگی و ریزدانه است که ترکیب خاصی ندارد. این سنگ حاصل دگرگونی مجاورتی بوده و در واقع سنگی است که در نزدیکی یک منبع گرمایی مانند اتاقک ماگما ، سیل یا دایک (پخته) شده است .
Quartzite
کوارتزیت یک سنگ دگرگونی بدون برگوارگی است که از دگرگونی ماسه سنگ تولید می شود . این عمدتا از کوارتز تشکیل شده است .
Marble
مرمریت یک سنگ دگرگونی بدون برگوارگی است که از دگرگونی سنگ آهک یا دولوستون به دست می آید . این ماده عمدتاً از کربنات کلسیم تشکیل شده است.
Skarn
اسکارن زمانیکه سنگ‌های کربناته در نزدیکی یک ماگما توسط دگرگونی تمجاورتی و متاسوماتیسم تغییر می‌کنند.به اسکارن تبدیل میشوند که در واقع مجموعه ای از کانی های کالک سیلیکاته به همراه آثاری از کانی های اولیه وثانویه دیگر هستند.

رنگ یکی از پارمترهای تشخیصی در تمام مسائل زمین شناسی است و  سریعترین اطلاعات را در مورد یک سنگ به لاگر ارائه میکند. رنگ یک سنگ حاصل آمیزش رنگهای کانیها و اجزاء تشکیل دهنده آن است و  به خوبی اطلاعات اولیه در مورد نوع سنگ یا دگرسانی یا کانه زایی احتمالی را نمایش میدهند. با توجه به طیف گسترده رنگها در طبیعت و جلوگیری از  ازدیاد بیش از حد اسامی رنگی مورد استفاده عموما در لاگشیت ها از اسامی مشخصی برای طیفی از رنگهای نزدیک به هم استفاده میشود. البته این طیف نباید به قدری گسترده باشد که کارکرد معرفی رنگها را در لاگشیت از دست دهد و نتوان از آن در  تفکیک پارامترهای دیگر استفاده کرد. برای اشاره به رنگها در صنایع مختلف از اسامی، کد RGB و کد HEX استفاده میشود. به صورت معمول در لاگینگ از اسامی رنگها استفاده میشود ولی با پیشرفت تکنولوژی و افزایش دقت برداشت اطلاعات استفاده از سایر روش ها نیز صورت میگیرد.

دگرسانی شامل فرایند تغییر ترکیب شیمیایی و کانی شناسی سنگ در طی فعل و انفعال با سیالات گرمابی پس از تشکیل سنگ میباشد. اهمیت درج نوع و میزان کانی های دگرسانی در لاگشیت از آن روست که سیالات کانه زا علاوه بر ایجاد کانه در زون کانه زایی، کانی های دگرسانی را در محدوده ای به مراتب وسیعتر از زون کانه زایی و در اطراف آن ایجاد میکنند. در حالت ایده ال این منطقه بندی در اطراف یک زون کانه زایی دور از انتظار نیست: سنگ میزبان بکر ← سنگ میزبان با دگرسانی ضعیف ← سنگ میزبان با دگرسانی شدید ←  سنگ میزبان حاوی کانه زایی (زون کانه زایی). هر تیپ کانه زایی، دگرسانی هایی مختص به خود یا حداقل منطقه بندی دگرسانی خاص خود را دارد. برای مثال اگر در محدوده اکتشافی دگرسانی های پروپلیتیک، آرژیلیک، فیلیک و پتاسیک مشاهده گردید میتوان انتظار کانه زایی تیپ پورفیری را داشت که در آن نفوذ ماگما و سیالات حاصل از آن در سنگها آتشفشانی بالایی خود، سبب کانه زایی های مس، مولیبدن، طلا  و برخی فلزات دیگر به صورت دانه پراکنده یا استوک ورکی با عیارکم و تناژ زیاد میشود. در نامگذاری دگرسانی ها از به طور معمول از دو روش استفاده میشود. اول آنکه نام کانی های اصل دگرسانی به ترتیب فراوانی در سنگ ذکر گردد مانند دگرسانی کوارتز-سریسیت- پیریت. روش دوم انتخاب اسامی خاص برای یک مجموعه از کانیهای دگرسانی است مانند دگرسانی کربناتی یا دگرسانی فیلیک. روش اول از دقت بالاتری برخوردار است ولی بکار بردن اسامی طولانی و متنوع علاوه بر نیاز به توانایی و تخصص بالای لاگر و زمانبر بودن، به جهت درک و تفسیر اطلاعات لاگشیت نیز دشوار است. در برخی از تیپ های کاملا شناخته شده استفاده از نمودارهای دما و اسیدیته میتواند مزایای هر دو روش را فارغ از معایب آن به همراه داشته باشد. برای مثال جدول دما-اسیدیته مربوط به تیپ های پورفیری، اپی ترمال (کوبرت، 2018) کارایی زیادی در ثبت و تفسیر اطلاعات مربوط به دگرسانی در فرایند لاگینگ خواهد داشت.

ساخت و بافت در عملیات لاگینگ به ویژگی های هندسی و نحوه قرارگیری کانه ها در سنگ میزبان اشاره دارد. برای مثال در بافت دیسیمینه دانه های ریز کانه در متن سنگ میزبان پراکنده شده است یا در بافت برشی، کانه ها فضای خالی بین قطعات خرد شده سنگ میزبان را پرکرده اند. تفاوت بین ساخت و بافت در مقیاس پدیده های هندسی مورد توصیف است (ساخت برای پدیده های بزرگ و بافت  برای پدیده های کوچک). اهمیت تشخیص نوع و شدت ساخت و بافت کانه زایی در شناسایی فرایندهای تولید کننده کانه زایی و به عبارتی تیپ کانه زایی است. از طرفی هر نوع ساخت و بافت کانه زایی در بخش خاصی از یک سیستم کانه زایی قابلیت تشکیل را دارند و با توجه به این واقعیت میتوان با تعیین نوع ساخت و بافت یک سنگ، جایگاه آنرا در سیستم کانه زایی تخمین زد و به همین روش  به پیشبینی هایی از موقعیت مرکز ذخیره معدنی دست زد.

کانه زایی مهمترین بخش در عملیات لاگینگ در فرایند اکتشاف ذخایر معدنی، ثبت و ضبط اطلاعات مربوط به کانه زایی است. دو پارامتر نوع و میزان فراوانی کانه ها در طی عملیات لاگینگ مورد استفاده قرار میگیرند. در تشخیص نوع کانه ها از خصوصیات ظاهری و همچنین شاناساگرهای شیمایی (مانند زینک زپ) استفاده میشود.  در جدول زیر برخی کانه ها و ویژگیهای آنها نمایش داده شده است.

نام

فرمول

سختی

SG

رنگ کانی

رنگ خاکه

سیستم

رخ

استیبنیت

Sb2S3

2

4.5

مایل به آبی تا مشکی نقره ای

خاکستری-سیاه

ارتورومبیک

یک جهت کامل (منشوری)، دو ناقص

اسفالریت

ZnS

4

4

قهوه ای تیره تا روشن، قهوه ای زیتونی، قهوه ای مایل به قرمز، قرمز مایل به سیاه

قهوه ای روشن

ایزومتریک

عالی در شش جهت

انارژیت

Cu 3 AsS 4

3

4.4

خاکستری-سیاه

مشکی

ارتورومبیک

یک جهت کامل (منشوری)، دو جهت متمایز و یک جهت نامشخص

آتاکامیت

Cu 2 Cl(OH) 3

3

3.7

سبز زمردی تیره تا روشن

سبز روشن

ارتورومبیک

یک جهت کامل، یک جهت عادلانه دوم

آرسنیک

As

3

5.7

سفید قلعی، تیره تا خاکستری تیره

خاکستری-سیاه

سه ضلعی

یک عدد کامل (پایه)

آزوریت

Cu 3 (CO 3 ) 2 (OH) 2

4

3.8

آبی لاجوردی عمیق

آبی کمرنگ

مونوکلینیک

یک جهت کامل

آکانتیت

Ag 2 S

2

7.3

خاکستری-مشکی تا سربی-خاکستری

مشکی

ایزومتریک

 

آنتیموان

Sb

3

6.6

قلع سفید

خاکستری نقره ای، براق

سه ضلعی

یکی کامل، یکی متمایز، و یک جهت ناقص

بورنیت

Cu 5 FeS 4

3

5.1

برنز مایل به قهوه ای روی سطوح تازه، کدر شده تا بنفش فلزی، رنگین کمانی (“سنگ طاووس”)

خاکستری-سیاه

ارتورومبیک،

 

پنتلاندیت

(Fe,Ni) 9 S 8

4

5

قهوه ای-برنز تا برنز-زرد

مشکی

ایزومتریک

بدون شکاف، اما دانه های درشت، جدایی هشت وجهی را نشان می دهند

پیرولوزیت

MnO 2

2

4.7

آهنی-سیاه

مشکی

چهارضلعی

یک جهت کامل

تترائدریت

(Cu,Fe) 12 Sb 4 S 13

4

5

خاکستری استیل، ممکن است در هنگام قرار گرفتن در معرض سیاهی مرده را کدر کند

مشکی (ممکن است قهوه ای مایل به سیاه باشد)

ایزومتریک

 

دایژنیت

Cu 9 S 5

3

5.6

آبی متالیک تیره تا مشکی

مشکی

ایزومتریک

 

زینسیت

(Zn,Mn)O

4

5.6

زرد تا

نارنجی-زرد

شش ضلعی

یک

سینابر

HgS

2

8.1

قرمز تیره تا سرخابی

قرمز تیره

سه ضلعی

یک جهت کامل

طلا

Au

3

17

زرد مایل به طلایی، براق، کم رنگ تر با افزایش محتوای نقره – انواع الکتروم

زرد طلایی، براق

ایزومتریک

 

کاسیتریت

SnO 2

7

7.1

قهوه ای روشن تا خاکستری یا سفید

قهوه ای تا مشکی

چهارضلعی

یک جهت ناقص

کالکوپیریت

CuFeS 2

4

4.3

زرد برنجی، اغلب رنگین کمانی

مشکی

چهارضلعی

 

کالکوسیت

Cu 2 S

3

5.7

خاکستری استیل، ممکن است در هنگام قرار گرفتن در معرض تیره تا سیاه شود

خاکستری به سیاه

مونوکلینیک، شبه

 

کرومیت

FeCr 2 O 4

5

4.6

قهوه ای تیره تا مشکی

سیاه آهنی تا قهوه ای مایل به سیاه

ایزومتریک

 

کریزوکلا

Cu 2 H 2 [Si 2 O 5 ] (OH) 4

3

2.4

آبی کم رنگ تا پررنگ، سبز آبی، سبز

بسیار آبی مایل به خاکستری یا خرمایی

  

کوولیت

CuS

2

4.6

آبی متالیک، به رنگ آبی-مشکی کدر می شود

مشکی

سه ضلعی

یک جهت کامل (پایه)

مالاکیت

Cu 2 (CO 3 ) (OH) 2

4

4

سبز تیره تا روشن

سبز روشن

مونوکلینیک

یک جهت کامل

منگنیت

MnO(OH)

4

4.3

خاکستری استیل تا مشکی آهنی

قهوه ای مایل به قرمز تیره تا سیاه

مونوکلینیک، شبه

یکی کامل، دو جهت خوب

میلریت

NiS

3

5.5

زرد برنجی

سیاه، گاهی اوقات با رنگ مایل به سبز

سه ضلعی

 

نقره

Ag

3

11

نقره ای-سفید،

نقره ای-سفید، براق

ایزومتریک

 

هماتیت

Fe 2 O 3

5

5.3

قهوه ای تیره تا استیل خاکستری تا مشکی

زنگ قرمز به سرخ هندی

سه ضلعی

 

سنجش عیار مکمل اطلاعات بخش کانه زایی بوده و بجای توصیف تخمینی وضعیت کانه زایی در نمونه های حفاری به تعیین دقیق و کمی تغییرات غلظت عناصر (عیار) در نمونه ها میپردازد. نمونه برداری از مغزه ها یا پودرهای حاصل از حفاری به روش ها و تکنیک های مختلفی صورت میگیرد. عموما برای از دست نرفتن کانه زایی نامشهود در نمونه ها فارغ از توصیفات کانه زایی، اقدام به نمونه برداری متر به متر میگردد. به جهت هزینه بالای عملیات حفاری و حفظ نمونه های حاصله به عنوان مهمترین مستندات و شواهد کانه زایی در عمق، نمونه ارسالی به آزمایشگاه بخشی از نمونه حفاری را شامل میشود و الباقی نمونه آرشیو و نگهداری میگردد. برای نمونه برداری از مغزه های حفاری ابتدا مغزه در طول خود به دو نیم تقسیم میگردد و سپس یکی از نیمه ها به دو نیم دیگر تقسیم میشود و یکی از آنها به آزمایشگاه ارسال میشوند.

فرمت مورد استفاده برای لاگشیت بسیار متنوع بوده و بسته به امکانات، نیازها و استانداردهای مجموعه های معدنی لاگشیت ها طراحی میگردند. برخی از لاگشیت ها صرفا به درج اطلاعات به صورت نوشتاری بسنده میکند و برخی علاوه بر استفاده از علائم ویژه و ترسیم اشکال شماتیک، از تصویر نمونه حفاری در کنار لاگشیت استفاده میکنند. 

error: در صورت نیاز به متون یا عکسها با ما تماس بگیرید.
دو ستونه
عمودی
افقی
لاگینگ
Summary
نام جمع کل
"{{getWooProductName}}" has been added to your cart
Your service request has been completed!
We have sent your request information to your email.
Issued on: {{ $store.getters.getIssuedOn }}
روش پرداخت: {{ $store.getters.getPaymentType }}
{{ item.title }}: {{ item.value }}