مزایای استفاده از روشهای ژئوفیزیکی برای اکتشاف مواد معدنی بسیار است. در اینجا به برخی از این مزایا اشاره میکنیم:
1- ژئوفیزیک روشی غیر مخرب است و استفاده از آن در هر محیطی با هر سطحی از حساسیت های محیط زیستی و اجتماعی امکان پذیر است.
2- حجم و کیفیت اطلاعات تولید شده در تناسب با سرعت بالای عملیات های ژئوفیزیکی و نتیجتا بهره وری بالا، روشهای ژئوفیزیکی را به روشی بی رقیب در اکتشافات معدنی تبدیل کرده است.
3- روشهای ژئوفیزیکی بسیار متنوع و گوناگون هستند و ترکیبی از این روشها ابزار لازم برای حل مسائل پیچیده اکتشافی را فراهم میکند. هر چه خواص فیزیکی بیشتری از زیرسطح ارزیابی شود، تفاسیر ژئوفیزیکی دقت و صحت بالاتری خواهند داشت.
4- ژئوفیزیک نیازی به حفاری یا دسترسی مستقیم به زیرسطح ندارد (به جز در مورد روشهای لاگ که دسترسی معمولاً با حفر چالهها انجام میشود). بدین معنی که حجم وسیعی از زیرسطح را می توان با هزینه بسیار کمتری نسبت به روش های حفاری مغزه یا حتی حفاری پودری ارزیابی کرد.
5- اکثر روشهای ژئوفیزیکی برای بیش از نیم قرن از ابداعشان میگذرد و عملا به بلوغ رسیده اند. به همین جهت این روشها با وجود مدرن بودن نسبت به بسیاری از روشهای هایتک، اثبات شده تر و قابل اعتمادتر هستند.
اجرای روشهای ژئوفیزیک یک فرآیند ساختاریافته است که از تعدادی مراحل کلیدی تشکیل شده است، از جمله:
1- ارزیابی اولیه: یافتن سوال اصلی و پاسخ آن اولین گام است. سوالهایی مانند اینکه چه چیزی باید شناسایی شود؟ چه اطلاعات اولیه در مورد منابع معدنی مورد هدف داریم؟ چه اطلاعات اضافی مورد نیاز است؟ چه نتایجی مطلوب تلقی خواهد شد؟ و …
2- تعیین روش یا روشهای ژئوفیزیکی که بهترین نتایج را به همراه خواهند داشت. همه روشها قابل اجرا نیستند، بنابراین، ارزیابی دقیق اینکه کدام روشها به احتمال زیاد دادهها و اطلاعات مرتبط با مشکل مورد نظر را ارائه میدهند بسیار مهم است. از طرفی هرچند برخی از روش ها ممکن است اطلاعات خوبی را ارائه دهند، ولی شاید انجام آن در پروژه مدنظر مقرون به صرفه نباشند.
3- شناسایی محدوده و میزان پوشش ژئوفیزیکی مورد نیاز: ارزیابی محدوده ای که اطلاعات آن باید به دست آمده، تفسیر و ارائه شوند.
4- انجام عملیات صحرایی ژئوفیزیک و برداشت داده های خام
5- پردازش: ترکیب داده ها و حذف انواع نویز که ممکن است کیفیت کلی نتایج و توانایی تفسیر نتایج را کاهش دهد.
6- تجسم: ترسیم پلان و نقشه ها و ارائه های سه بعدی برای تفسیر و ارائه نتایج به نحویکه به سهولت برای غیر ژئوفیزیکدانها قابل درک باشند.
7- مدل سازی: استفاده از مدل های ریاضی و محاسباتی که شرایط زمین شناسی زیرسطحی را بازسازی میکند و داده های مدلسازی شده را در انطباق زیاد با داده های واقعی نمایش می دهد.
8- تفسیر: ادغام تمام داده ها، تجسم ها و مدل ها در یک گزارش نهایی بر اساس تجربه متخصصان ژئوفیزیک و نطابق آن با عوامل زمین شناسی و ژئوشیمیایی.